23 Ağustos 2014
normal site için tıklayınız
Anasayfa | Son Dakika | Gündem | Yazarlar | Astroloji | Hava Durumu | Sinema | TV Rehberi
04.01.2008

Dünyanın en iyi 10 restoranı



İngiltere’de yayınlanan Restaurant Dergisi, dünyanın en iyi elli restoranını belirledi. Üç binden fazla şef, gurme, yemek yazarı ve restoran sahibine, 2007 yılının en iyi restoranının hangisi olduğu soruldu. Birinciliği İspanya’daki "El Bulli" aldı.
Liste hazırlanırken, farklı ülkeler arasında adil bir dağılım olması için, dünya 22 bölgeye bölündü ve her bölge için ayrı jüriler belirlendi. Jürinin en çok oy verdiği restoranlar ilk elliyi oluşturdu. Sadece yemeklerin lezzeti ve mönünün kalitesi değil, restoranın tasarımı ve sunumun güzelliği de seçme kriterleri arasındaydı. Listede en çok Fransız, Amerikan, İngiliz, İspanyol ve İtalyan restoranları yer aldı. İlk 10’a ise İspanya’dan üç restoran girdi. Türkiye’den bir adres yok.

EN İYİ 10

1. El Bulli - İSPANYA

2. The Fat Duck - İNGİLTERE

3. Pierre Gagnaire - FRANSA

4. The French Laundry - ABD

5. Tetsuya’s - AVUSTRALYA

6. Bras - FRANSA

7. Mugaritz - İSPANYA

8. Le Louis XV - MONAKO

9. Per Se - ABD

10. Arzak - İSPANYA

EL BULLI

Sadece 6 ay açık

El Bulli, dünyanın en iyi restoranı sıfatını iki yıldır koruyor. Barselona yakınlarında, Girona’da. Yılın sadece altı ayı (nisan-eylül arası) açık. Dünyanın hiçbir yerinde rastlayamayacağınız sunum şekilleri kullanılıyor. Kapalı olduğu altı ayda, yeni pişirme teknikleri ve yeni mönü geliştiriliyor. Kızartılmış Şanghay usulü tatlı çörek, Marakeş usulü yengeç, süt danası iliğiyle hazırlanmış pita, mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında. El Bulli’de akşam yemeği için rezervasyon yaptırmak hemen hemen imkánsız. "Restaurant" dergisi, rezervasyon yapmak isteyenlere hafta sonları ve ağustos ayı gibi yoğun zamanları tercih etmemelerini öneriyor ve "El Bulli’yi ne zaman ararsanız arayın mutlaka doludur. Siz yine de rezervasyon sırasına adınızı yazdırın ve telefonunuz çaldığı anda bu fırsatı kaçırmadan koşun!" diyor. Akşam yemeğinin ortalama fiyatı 185 Euro. Adres: Cala Montjoi. Ap. 30 17480. Roses, Girona, İspanya. Tel (34) 972 150 457. www.elbulli.com

THE FAT DUCK

Yemeğin yanında iPod

12 yıl önce açılan The Fat Duck (Şişman Ördek), restoran dünyasında benzersiz bir yere sahip. Çünkü burada yemekten alacağınız zevki maksimuma çıkarmak için bütün duyularınıza hitap ediliyor. Mesela şef Heston Blumenthal’ın son eseri "Sound of Sea" (Denizin Sesi), masaya bir iPod ile servis ediliyor. Abalon, deniz tarağı, istiridye ve midyeden oluşan yemeğinizi yerken, kulağınıza iPod’unuzu takıp, denizin sesini dinliyorsunuz. Önceden rezervasyon yaptığınız zaman eve bir paket geliyor. İçinde üç boyutlu gözlük ve oda parfümü var. Güzel kokular eşliğinde, üç boyutlu gözlüğü takıp, restoranın internet sitesine girerek, özel şekerlemelerden sanal ortamda alabiliyorsunuz. Restorana gittiğinizde ise, sizi aynı koku karşılıyor ve internette seçtiğiniz şekerler bir poşette size veriliyor. Ayrıca yumurta ve pastırmayla yapılan bir çeşit soğuk yemeği de meşhur. Fiyatlar 80 sterlin’den başlıyor. High Street, Bray, Berkshire, SL6 2AQ, İngiltere. (44) 1628 580 333. www.fatduck.co.uk

PIERRE GAGNAIRE

Yaratıcılıkta bir numara

Dünyanın en önemli şeflerinden biri kabul edilen Pierre Gagnaire, yemek ile sanatı birleştiren bir isim. Dünyanın çeşitli noktalarında birçok restoranı var, ama Paris’te kendi adıyla açtığı restoran, yaratıcılığını en çok kullandığı yer. Pierre Gagnaire’in en büyük özelliği, yemeklerde her türlü karışımı denemesi. Tatlılarla tuzlular, farklı dünya mutfaklarından lezzetler ve beraber kullanılamayacağı düşünülen tüm malzemeler bu restoranda bir araya getiriliyor. Başlangıç olarak kereviz ve havuçlu suşi, tatlı bir kurabiyenin üzerine oturtulmuş turp dilimleri; ana yemekte enginar ve mantar salatası, ciğer ezmesi ile doldurulmuş dana rulo, çıtır fasulye tohumları ile servis edilen midyeli kaz ciğeri ezmesi Pierre Gagnaire’in spesiyaliteleri arasında. Fiyatlar 95 Euro’dan başlıyor. 6 Rue Balzac, 75008 Paris, Fransa. (33) 158 361 250. www.pierre-gagnaire.com

THE FRENCH LAUNDRY



Çağdaş Amerikan lezzetleri

Kaliforniya’daki The French Laundry (Fransız Çamaşırhanesi), isminin aksine Fransız değil, çağdaş Amerikan mutfağından lezzetler sunuyor. Restoranın şefleri, Corey Lee ve Claire Clark, taze bahçe otlarını, dünyanın farklı yerlerinden gelen lüks ürünler ile birleştirmeyi seviyor. Çeşitli midye ve istiridye yemekleri, el yapımı gnocchi, golden chanterelle mantarı, ısırgan otu, hardal tohumu, tatlı şalgam ezmesi ve ilik püresi en çok tercih edilen lezzetler. Sade bir tasarımı olan restoranın girişindeki mavi kapı meşhur. Akşam yemeğinin ortalama fiyatı 240 Dolar. Şarap mönüsünde fiyatlar 35 ile 7900 Dolar arasında değişiyor. 6640 Washington Street, Yountville, CA 94599, ABD. (1) 707 944 2380. www.frenchlaundry.com

TETSUYA’S

Deniz ürünleriyle ünlü

Tetsuya Wakuda, 1982 yılında 22 yaşındayken Avustralya’ya geldi. Tek kelime İngilizce bilmiyordu. Restoranlarda ayak işleri yaptı. Sonra suşiler hazırlamaya başladı ve Japonya lezzetlerini, Avustralya malzemeleri ile harmanladıkça ünü arttı. 1989’da Sydney’de açtığı ufacık restoranı Tetsuya’s ise kısa zamanda dünyanın önde gelen restoranlarından biri haline geldi. Özellikle deniz ürünlerinin bulunduğu restoranda, rezene ve Japon baharatları ile marine edilmiş, Tazmanya’dan gelen okyanus alabalığı ve istiridye en favori yemeklerden. Daikon ile pişirilmiş kemiksiz tavuk eti ve yumurta-havyarlı sandviç restoranda mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında. 529 Kent Street, Sydney NSW 2000, Avustralya. (61) 292 67 2900. www.tetsuyas.com

BRAS

En lezzetli sebze yemekleri

Güney Fransa’nın bıçaklarıyla ünlü Laguiole kasabasında yer alan Bras, bir aile restoranı. Şimdiki şefi Michel Bras, aslında aşçı olmayı hiç düşünmüyormuş. Ama ailesinin kötü giden işlerini düzeltmek için bu işe adım atmış. Bras’ın en bilinen spesiyalitesi, Gargouillou de Jeunes Legumes. 30-40 çeşit sebzeden yapılan bu yemek, dünyanın en lezzetli sebze yemekleri arasında gösteriliyor. Yemeğin içine girecek her sebze, kendi aromasını muhafaza etmesi için ayrı ayrı baharatlanıyor ve pişiriliyor. Laguiole peynirleriyle hazırlanan patates püresi de popüler lezzetleri arasında yer alıyor. Fiyatlar 100 Euro’dan başlıyor. Route de l’Aubrac, 12210 Laguiole, Fransa. (33) 0565 511 820. www.bras.fr

MUGARITZ

Kaz ciğeri mutlaka denenmeli

Mugaritz’in 35 yaşındaki şefi Andoni Luis Aduriz için, "Sadece bugünün önde gelen şeflerinden biri değil, gelecekte de mutfaklardaki trendleri belirleyecek bir isim" deniyor. Aduriz, kaz ciğerininin DNA’sını daha iyi anlayabilmek için karaciğer nakli ameliyatına girmesi ve yumurtanın mükemmel pişme anını bulmak için iki yıl kimya dersi alması ile ünlü. İspanya, San Sebastian yakınlarında yer alan restoran, lüks ile doğallığı birleştiriyor. Bahçe içinde yer alan ve ahşap ağırlıklı döşenmiş mekanda, kaz ciğeri "foie gras" mutlaka denenmesi gereken lezzetlerin başında geliyor. Kaz ciğeri değişik şekillerde hazırlanabiliyor, ama en popüler olan tarif, biberiye reçeli ve sotelenmiş pırasa ile pişirileni. Fiyatlar 85 Euro’dan başlıyor. Otzazulueta Baserria, Aldura Aldea 20, 20100 Errenteria Gipuzkoa, İspanya. (34) 943 522 455. www.mugaritz.com

LE LOUIS XV

Dekor ihtişamlı, mönü doğal

Monako’daki Le Louis XV (15. Lui), yemekleri kadar 17. yüzyıl Fransa’sını anımsatan ihtişamlı dekoruyla dikkat çekiyor. Altın varaklı mobilyalar, dev aynalar ve geniş camlardan süzülen ışıklar ile Versailles Sarayı’nı hatırlatan restoranın mönüsünde bulunan lezzetler ise doğallıklarıyla öne çıkıyor. Yemeklerin lezzetinde bölgede yetişen taze otların önemli rolü olduğu söyleniyor. En ünlü yemekleri arasında, İtalyan krem peyniriyle yapılan mascarpone sorbe, enginarlı risotto, ağır ateşte pişirilmiş yeşil salata ve fırında patates, "en cocotte" tarzı pişirilmiş süt danası, siyah trüf mantarı ile pişirilmiş Provence bahçe sebzeleri bulunuyor. Akşam yemeği için ortalama fiyat 125 Euro. Hotel de Paris, Place du Casino, MC 98000, Monako. (37) 7 980 688 64. www.alain-ducasse.com

PER SE

Rezervasyon 2 ay önceden

New York’un ünlü restoranlarından Per Se, 2004 yılında ünlü şef Thomas Keller tarafından açıldı. Mönüsü her gün değişen restoranda, bir gün yediğiniz şeyi ertesi gün bulacağınızın garantisi yok. Tasarımı Adam Tihany tarafından yapılan mekanda, Amerikan mutfağından örnekler sunuluyor. Ama Thomas Keller, klasik Fransız mutfağından etkilendiğini de belirtiyor. Keller’in imzası olarak kabul edilen, tavada kızartılmış süt danası eti ile yumurtadan oluşan "Schnitzel Holstein" Pan Roast "Ris de Veau"" mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında. Akşam yemeğinin ortalama fiyatı 250 Dolar. New York’a gidip de, Per Se’de yemek yemeyi düşünenler için belirtmekte fayda var; rezervasyonlar en az iki ay öncesinden alınıyor. 10 Columbus Circle, 4th floor, New York, NY 10019, ABD. (1) 212 823 9335. www.perseny.com

ARZAK

Tüm aile mutfakta

İspanya San Sebastian’da yer alan Arzak, Bask mutfağının geleneksel lezzetlerine farklı yorumlar getirmesiyle tanınıyor. Juan Mari Arzak, dedesinin taverna olarak işlettiği mekanı 1966’da restorana çevirmiş. Mutfakta annesinden öğrendiği tariflere modern yorumlar kattığını belirten Arzak’ın karısı ve kızı da şef aşçı olarak mutfakta çalışıyorlar. Mönüdeki en ünlü yemek, kaz yağında trüf mantarı ve baharatlı İspanyol sosisi chorizo ile pişirilmiş yumurta. Şarap mönüsünde fiyatlar 40 ile 2500 Euro arasında değişiyor. Ortalama bir akşam yemeği ise 130 Euro. Avda. Alcade Jose, Elosegui, 273, Aldo de Miracruz 21, 20015 San Sebastian, İspanya. (34) 943 285 593. www.arzak.es