28 Kasım 2014
normal site için tıklayınız
Anasayfa | Son Dakika | Gündem | Yazarlar | Astroloji | Hava Durumu | Sinema | TV Rehberi
03.08.2007

Ayvalık’ta 10 lezzet adresi



Edremit Körfezi’ndeki Ayvalık, tam bir Ege kasabası. Sadece denizi ve kumsalıyla değil, yemekleriyle de meşhur. Ayvalık deyince akla zeytinyağı, papalina balığı, tost, lokma ve sakız geliyor hemen. Ayvalık zeytinyağı, tescilli bir ürün. Kasabadaki lokantalarda zeytinyağı masalara geliyor. Zaten kurabiye dahil her şeyde zeytinyağı kullanılıyor.
Ayvalık’taki Cunda Adası ise özel bir lezzet merkezi. Çeşitli deniz ürünü ve balık mezeleriyle, papalina gibi özel balıklarıyla tanınıyor. Mübadillerin kasabası Ayvalık’ta, Midilli ve Girit mutfağının etkisini görmemek mümkün değil. Otlarla yapılan mezeler, balık yemekleri, sakızlı dondurma ve kurabiyeler, lor tatlısı ve lokma burada tatmanız gereken lezzetler arasında. Bu hafta çoğu Ayvalıklı, hepsi de yemek meraklısı jüri üyelerimize Ayvalık’ın 10 lezzet adresini sorduk.

EN İYİ 10

1. Bay Nihat Restoran

2. Günay Restoran

3. Deniz Restoran

4. Nesos Restoran

5. Güler Pastanesi

6. Martı Restoran

7. Deniz Kestanesi Restoran

8. İmren Pastanesi

9. Uno Pizza

10. Saki ve Mustafa Lokmacı

BAY NİHAT RESTORAN

Türkiye’nin en iyilerinden

Ayvalık’a bağlı Cunda (Alibey) Adası’nda 12 ay açık olan Bay Nihat, aralarında balık pastırması, balık sucuğu, soslu kılıç balığı ve uskumru çirozun da yer aldığı, deniz ürünleriyle hazırlanmış 100’e yakın meze ve yemeğiyle meşhur. Ahmet Nihat Bekit, 1978’de açmış mekanı. Kış aylarında 19. yüzyıldan kalma eski bir Rum evi olan tarihi binasında, yaz aylarında ise sahildeki yazlık yerinde hizmet veriyor. Her gün 08.00-01.00 saatleri arası açık. Klasik Batı müziği ve enstrümantal müzik eşliğinde servis yapılıyor. Müdavimleri arasında Emel Sayın, Sezen Aksu, Mehmet Ali Erbil, Çelik, Fazıl Say, Soner Arıca, Hülya Avşar, Uğur Dündar, Erdal İnönü, Haluk Bilginer, Ata Demirer gibi isimler var. Sahilyolu No: 21 Cunda Adası Ayvalık Balıkesir. 0266-327 17 77

GÜNAY RESTORAN

Deniz kestanesi mezesi

Cunda Adası’nda 33 yıldır hizmet veren Günay, deniz ürünleri, balık ve ot mezeleriyle iddialı. İşletmeci Sefer Pehlivan, bu 30 ot mezesinden bazılarını sayıyor: Arapsaçı, hindiba, turpotu, deniz börülcesi, ısparaca, izvinya, hardal, popules, maraya, patriça koruğu, kaya koruğu, akkız, zohu, layada, radika, yabancı dağ cibesi, ebegümeci, ısırganotu. Hepsi de zeytinyağıyla tatlandırılmış ot mezeleri arasında deniz kestanesi mezesini sadece Cunda Adası’nda yiyebilirsiniz. Fransızlar ve İspanyollar bunu çok seviyor. Deniz kestanesi makasla kesiliyor, dikenli kısmı ayrılıyor, yıkanıyor ve zeytinyağı-limon suyu, tuz ve sarmısakla marine edilerek yeniyor. Sahilyolu No: 27 Cunda Adası, Ayvalık / Balıkesir. 0266-327 10 48

DENİZ RESTORAN

Özel balık mönüsüyle meşhur

Deniz Restoran, 12 yıldır Cunda Adası’nda, Ayhan Alışık ve aşçı Süleyman Serpen’in işletmesi. Balık ve deniz ürünleriyle ünlü. Yıl boyu açık olan lokantanın müdavimleri yazın sahilde, kışın ise zeytin odunlarının yakıldığı şömine başında oturuyor. Beyaz şarap soslu lipsos buğulama, levrek, sinarit, büyük çipuradan tuzda balık tavsiye ediliyor. Kuyruklarından unla yapıştırılıp 3-4 tanesi tavada bir arada kızartılarak çıtır çıtır yenen küçük tekir balıkları çok lezzetli. Kalamar dolması, şarap soslu ahtapot, fırında kaşarlı midye, kaşarlı kalamar ızgara, mantar ilaveli fener balığı kavurması da lokantanın özel yemekleri. Sahil Boyu No: 15 Cunda Ayvalık Balıkesir. 0266-327 16 85 - 327 26 43

NESOS RESTORAN

Midilli mutfağının temsilcisi

Cunda Adası’nda 1990’da açılan Nesos, Midilli mutfağının en iyi temsilcilerinden biri. 40 çeşit ot mezesi var. Murat Tekinoğlu’nun işlettiği, mutfağı da Ali Usta’nın yönettiği lokantanın en iddialı yemeklerinden beyaz soslu buğulama balığı her mevsim, bamyalı buğulama levreği ise yaz aylarında sunuluyor. Kabak çiçekli böreği tavsiye ediliyor. Kalamar ızgara, kalamar tava, kalamar dolma, kaşarlı kalamar, kalamar yahni, kalamar salatası, folyoda kalamar, kokteyl kalamar, kalamar güveç, Girit kabaklı kalamar da çok ünlü. Adabeyi pilaki, Cundalılar’ın Adabeyi dedikleri lipsos balığından hazırlanıyor. Nesos, yazın 02.00’ye kadar hizmet veriyor. Sahil Boyu No: 14 Cunda Ayvalık Balıkesir. 0266-327 17 48 - 327 22 39

GÜLER PASTANESİ

Sakızlı dondurması eşsiz

Ayvalık’ta 1946’dan bu yana hizmet veren Güler Pastanesi’nin sakızlı dondurmasının, üzüm suyu ile tatlandırılmış, sakızlı ve zeytinyağlı kurabiyelerinin tadını anlatabilmek neredeyse olanaksız. Kurabiyelerde karbonat yerine kül suyu, şeker yerine üzüm suyu kullanılıyor. Pastanenin ikinci kuşak temsilcileri Murat (36) ve Özgür (26) Üzgün kardeşler, sakızı Midilli Adası’ndan alıyor. Yalnız sakızlı ve kakaolu dondurma çeşitleri var. İki kardeş mesleği Talat Usta’dan öğrenmişler. Dondurma makineleri İtalya’dan gelmiş, 1947 model. Onlara göre dondurmadaki lezzetin sırrı, bu makinede ve Kozak Yaylası’nda beslenen koyun, keçi ve inek sütünde gizli. Talatpaşa Caddesi No: 45 Ayvalık Balıkesir. 0266-312 15 93

MARTI RESTORAN

Zeytinyağlıları harika

Ayvalık’ta Gümrük Meydanı’ndaki Osman Dinçoğlu’na ait Martı Restoran, 1991’de açıldı. Osman Dinçoğlu, geleneksel Osmanlı mutfağı ile yenilikçi Türk mutfağının bir sentezini sunduklarını söylüyor: "Bazen bir demet ot alabilmek için Altınova Pazarı’na gideriz. Ancak en dikkat ettiğimiz, yemeklerde kullandığımız Ayvalık’ın has zeytinyağıdır. Bizi aranılır yapan titizliğimiz ve bu zeytinyağının nefasetidir" diyor. Enginar, taze fasulye, imambayıldı, kabak bayıldı, bol sarmısaklı börülce, tavuk etli bamya, ot yemekleri, barbunya, kızartma ve arnavut ciğeri çok beğeniliyor. Deniz kıyısındaki Martı’da içki servisi de yapılıyor. Gazinolar Aralığı No: 19 Ayvalık Balıkesir. 0266-312 68 99

DENİZ KESTANESİ RESTORAN

Denizin üzerindeki teras

Yıllarca Ayvalık Şehir Kulübü’nü işleten Kamil Şiray’ın açtığı Deniz Kestanesi Restoran, aynı zamanda canlı müzik yapılan bir eğlence mekanı. Denizin üzerindeki terasta günbatımına bakarak balık yemek, Ayvalık’a gelen turistler için bir çeşit tören. Yaklaşık 250 metrekarelik alanda hizmet veren lokanta yeşil-beyaz dekore edilmiş. Kamil Şiray, lokantada her türlü sebze ve meyvenin günlük olarak alındığını, balık ve deniz mahsulleri konusunda çok dikkatli davrandıklarını dile getiriyor. Kamil Şiray en çok yarattıkları atmosfer konusunda iddialı: "Güler yüzümüz sayesinde, konuklarımız kendilerini buraya yıllardır geliyorlarmış gibi hissediyorlar." PTT Arkası Karantina Sokak 9/A Ayvalık Balıkesir. 0266-312 32 62

İMREN PASTANESİ

Lor tatlısı bir tane

Ayvalık’ta yıllar önce ilk defa yaptığı sakızlı dondurmayla adını duyuran İmren Pastanesi lor tatlısı ile meşhur. Meraklıları, bu tatlının bir eşini Türkiye’de başka bir yerde bulmanın imkansız olduğunu söylüyor. Lor tatlısı yazın sakızlı dondurmayla servis ediliyor. 1954’ten beri hizmet veren İmren Pastanesi, sakızlı dondurması ve zeytinli dondurması ile de tanınıyor. Buraya İzmir, İstanbul ve Yunanistan’dan yalnızca lor tatlısı yemek için gelenler var. Lor tatlısı günlük hazırlanıyor. Pastanede oturacak yer bulmak kolay değil. Yutkuna yutkuna insanların tatlılarını bitirmesini beklemek zorunda kalabiliyorsunuz. Talatpaşa Caddesi No. 47 Ayvalık Balıkesir. 0266-312 10 13

UNO PİZZA

Günün pizzasını sorun

Cunda Adası’nda 16 yıl önce açılan Uno Pizza, lezzetli pizzalarıyla tanınan bir aile işletmesi. Burayı Nazikten ve Yusuf Somay kurmuş, şimdi oğulları İsmet ve Ali Haydar Somay sürdürüyor. İsmet Somay, "Biz yemek satmıyoruz, kendimizi satıyoruz" diyor. "Müşterimiz bize gelir. Sohbetimize gelir, dostluğumuza gelir." Jüri üyelerinden Fatma Kürşat da "Çok güzel muhabbet ediliyor" diyor. Uno Pizza’da 15 çeşit pizza var. Ayrıca her gün "Günün Pizzası" yapılıyor. Pizzalar small, medium, large, jumbo olmak üzere büyüklüğüne göre 4 çeşit. Yedi gün 12.00-24.00 arası servis var. Yazın bahçesi de açılıyor. Çarşı Caddesi No: 1 Alibey Ayvalık Balıkesir. 0266- 327 17 48 - 327 22 39

LOKMACI SAKİ VE MUSTAFA

Lokması anında kapışılıyor

Cunda Adası’nda lokma tatlısı denince akla gelen ilk isim Saki ve Mustafa. Mekanın adı iki ortağından, Saki Bacan ve Mustafa Kesebir’den geliyor. 21 yıldır Cunda Adası’nda hizmet veren Saki Bacan, lokmanın Ege’ye özgü bir tat olduğunu söylüyor: "Ayrıca Ayvalıklılar sünnet mevsiminde, 3 aylarda, ramazanda, Hakk’ın rahmetine kavuşanlar için bol bol hayır lokması döktürür. Bu bir gelenektir." Sırrını vermeyen lokma ustası Saki Bacan, "Benim anneannem Giritliydi. Ben lokma tatlısını ondan öğrendim" diyor ve "Herkes lokma yapamaz" diye ekliyor. Lokmacı Saki ve Mustafa haftanın 7 günü hizmet veriyor. Her gün yapılan lokma anında kapışılıyor. Sahil Boyu No: 111 Alibey Ayvalık Balıkesir.

JÜRİ ÜYELERİMİZİN SÖZÜNÜ ETTİĞİ DİĞER ADRESLER

Şeytan Sofrası, Yıldıray Tostçu, Geylan Cafe, Tostçu Ali, Dede’nin Yeri, Köfteci Esat Usta, Cunda Oteli, Balık evi meyhanesi, Gediz mandırası, Taş Kahve, Karadeniz Pastanesi, Ayvalık Yemek Evi, Avşar Tostçu, Artur Restoran, Lyra Restoran, Star restoran.