23 Ekim 2014
normal site için tıklayınız
Anasayfa | Son Dakika | Gündem | Yazarlar | Astroloji | Hava Durumu | Sinema | TV Rehberi
14.02.2005

Bir Yemek Masalı dünya birincisi oldu

Tandoğan UYSAL / STOCKHOLM

Kelebek’in yemek sayfası yazarı Sahrap Soysal’ın, Doğan Kitap Yayınları tarafından yayınlanan ‘Bir Yemek Masalı’ kitabı, dünya yemek kitaplarının Oscar’ı sayılan Gourmand Dünya Yemek Kitapları yarışmasında, ‘Dünyanın en iyi yerel yemek kitabı’ ödülünü kazandı.
Sahrap Soysal, Türkiye’yi AB’den önce yemekleri ile Dünya Yemek Kitapları literatürüne sokmayı başardı. Soysal, İsveç’in Örebro kentinde, 65 ülkenin ünlü yemek kitap yazarlarının katıldığı yarışmad dünya klasmanına girerek, bu alanda bir ilke imza atarken, Türkiye’nin de dünyadaki gururu oldu.

30’dan fazla dilde, 5 bin kitabın kıyasıya bir rekabete girdiği yarışmada, Sahrap Soysal, Doğan Kitap Yayınları tarafından çıkarılan ‘Bir Yemek Masalı’ adlı kitabı ile Gourmand Dünya Yemek Kitapları yarışmasında, ‘Dünyanın en iyi yerel yemek kitabı’ ödülünü alarak Türk yemeklerinin dünyaya tanıtımında bir çığır açtı.

Eşi ve oğlu yanındaydı

Kanal D’ye yemek programı yapan, Kelebek’te yemek sayfasına imza atan, e-kolay.net’te yemek sitesi hazırlayan Sahrap Soysal, ödülünü Örebro Konser Merkezi’nde düzenlenen törende, Gourmand ödüllerini dağıtan vakfın kurucusu ve dünyadaki yemek kitapları yazarlarının duayeni olarak görülen Edouard Cointreau’nun elinden aldı.

Ödül törenine üzerine giydiği Türk motifleri taşıyan yerel halk giysisi ile gelen Sahrap Soysal, böylece Türkiye’nin tanıtımında da bir elçi rolü üstlendi.

Soysal’ın bu gurur gecesinde, eşi Dr. Nuri Soysal, oğlu Mehmet Soysal ve yakın akrabaları da yanında yer aldı.

Osmanlı mutfağına özenle yaklaşılmalı

Türk mutfağının, dünyanın en zengin mutfaklarından biri olduğunu söyleyen Soysal, AB yolundaki Türkiye’ye çağrıda bulunarak, ‘Dünya da Türk-Osmanlı mutfağına karşı herkesin büyük bir ilgisi var. Türkiye olarak bu alanda uzmanlar bir araya gelip, konu ile ilgili bir araştırma başlatmalı’ dedi.

Sahrap Soysal, son günlerde Türkiye’de en çok tartışılan konuların başında gelen, Osmanlı mutfağının moderleştirilmesi görüşlerine ise katılmadığını kaydederek, ‘Orijinal reçeteyi bozmamak kaydıyla yapılacak reformları desteklerim. Yağ oranını, şekeri azaltabiliriz. Bu konuda uzmanlar bir araya gelerek, kültürümüzü dünyaya en iyi şekilde sunmanın yollarını aramalı’ dedi.

Hayatımın en heyecanlı gecesiydi

Sahrap Soysal, aldığı ödülü değerlendirirken, ‘Dünyanın en iyi yerel yemek kitabı ödülünü almak, hakikaten unutulmaz bir onurdu. Çok sevindim, çok heyecanlandım. Hatta dilim dolaştı, ne söyleyeceğimi şaşırdım. Çok mutluyum’ dedi.