24 Ekim 2014
normal site için tıklayınız
Anasayfa | Son Dakika | Gündem | Yazarlar | Astroloji | Hava Durumu | Sinema | TV Rehberi
03.09.2004

Türkiye’nin en iyi 10 Uzakdoğu restoranı



Uzakdoğu yemekleri servis eden restoranların sayısı Türkiye’de hızla artıyor. İlk önce Çin mutfağı ile tanışmıştık. Ardından Japon, Tayland hatta Moğol yemeklerini bile deneme şansına kavuştuk. Uzakdoğu lezzetleri artık sadece restoranlarda değil, evlerde de deneniyor.
Büyükşehirlerdeki süpermarketlerde Çin yemeği yapmak için gereken her türlü malzemeyi bulmak mümkün. Soya sosu neredeyse Türk mutfağının bir parçası oldu. Yine market raflarında Japon mutfağının en ünlü yemeği olan suşi çeşitlerini görebiliyoruz. Biz de bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin en iyi Uzakdoğu restoranlarını sorduk. Listeye İstanbul ağırlığını koydu. Anlaşılan o ki, restoranların pek çoğunda bölgeye özgü dekorasyon ve müzik kullanımı ağırlık kazanıyor. Uzakdoğu yemeklerinin tadına bakmanın pek de ucuz bir merak olduğu söylenemez. Nedeni ise malzemelerin neredeyse tamamının yurtdışından gelmesi. İşte Türkiye’nin en iyi 10 Uzakdoğu restoranı.

EN İYİ 10

1. Pera Thai - İstanbul
2. Miyako - İstanbul
3. Dragon - İstanbul
4. Ninja - İstanbul
5. Chinese in Town Sushico - İstanbul
6. Great Hong Kong - İstanbul
7. Fuego Mongolian Grill - Bodrum
8. Udonya - İstanbul
9. Great Wall - Adana
10. Chinese Garden - Antalya


PERA THAİ

Sadece Tayland yemekleri var

Beyoğlu’nda 3 sene önce açılan Pera Thai’nin sahipleri Lale Kıyak, Neval Gürçay ve Yuphadee Sawamiwast. Sadece Tayland muftağından lezzetler sunulan mekan 55 kişilik. Baş aşçı Şef Wantin. Acılı karides çorbası (Tom Yam Gung), Thai usulü noodle, Thai usulü çay ve kahveler mekanın tavsiyesi. Mönüde Tayland mutfağından 55 farklı seçenek var. Orijinal Tayland mutfağında çok acılı baharatlar kullanılmakta. Bu yüzden Pera Thai’de servis yapılmadan önce istediğiniz oranda acıyı söylerseniz, Tayland asıllı şefler yemekleri ona göre ayarlıyor. Kişi başı fiyatlar 45-60 milyon lira arasında değişiyor. Kredi kartı geçen mekanda, yakın yerlere paket servisi yapılıyor. Çevredeki otoparkları kullanabilirsiniz. Ünlü müdavimleri var ancak isim vermiyorlar. Mekanda bej ve krem renkler hakim. İç dekorasyonda Tayland’tan getirilen objeler kullanılmış. Zaman zaman Tayland müziği yemek yerken size eşlik etse de, ağırlıklı olarak caz müziği tercih ediliyor. Tel: (212) 245 57 25.

MİYAKO

İster alakart, ister set mönü

Swissotel tarafından işletilen Miyako Restoran, 13 sene önce açıldı. Japon muftağından örnekler sunulan Miyako’da 80 çeşit yemek yiyebilirsiniz. Sekiz set mönü ve suşiler de Miyako’da sunulan seçeneklerden. Fiyatlar alakart siparişlerde 8-59 milyon lira arasında değişirken, set mönü fiyatları 45-84 milyon lira arasında. Japon mutfağının en ünlü yemeği suşilerin fiyatları 6 milyon-14 milyon 750 bin lira arası değişiyor. Suşi, tempura, teppanyaki mekanın tavsiyelerinden. 110 kişilik restoranda kredi kartı geçiyor. Pazartesi hariç hergün 19:00-23.00 saatleri arası açık. 15 Eylül itibariyle 12.00-14.30 arası öğle servisi de başlayacak. Evlere paket servis yok. Swissotel’in otoparkını kullanabilirsiniz. Mazhar Alanson ve Taha Akyol mekanın müdavimlerinden. Tel: (212)326 11 00.

DRAGON

İstanbul’un en eskilerinden

Hilton Otel’de 1987 yılında açılan açılan mekan, 125 kişilik. İşletmecisi Ergün Yücebıyık. İki Çinli aşçısı var. Baş aşçı Şef Cheung. Kanton ve Seşvan mutfaklarının birlikteliğinden doğan Hong-Kong mutfağından lezzzetler sunuluyor. Spesiyaliteleri arasında acılı ekşili çorba, çıtır dana eti, tatlı ekşi soslu balık, fildişi fıstıklı sebzeli tavuk, Hong Kong stili pilav ve sebzeli noodle var. Pazartesileri kapalı olan mekan, 15 Eylül’den itibaren haftanın yedi günü açık olacak. 12.00-15.00 arası öğlen, 18.30-23.30 arası akşam servisi yapılıyor. Kişi başı ortalama 60 milyon lira ödüyorsunuz. Harbiye ve çevresine paket servisi var. Kredi kartı geçiyor. Ücretsiz otoparkı bulunuyor. Ağırlıklı olarak soft caz çalınıyor. Dragon’da kırmızı, siyah ve altın sarısı renkler hakim. Tel: (212) 231 62 00.

NİNJA

Her yaz başka yerde

Japon ve Tayland muftağından örnekler bulabilirsiniz. Ninja Restoran, dokuz sene önce açıldı. Sahibi Yunus Akgül ve Yöne San. Mekan 56 kişilik. İkisi Japon, ikisi Taylandlı dört aşçı bulunuyor. Başaşçı Tayland asıllı Toro Çan. Mekanın tavsiyesi Dragon adı verilen yılan balığı. Restorana özgü bir sosla servis yapılan yılan balığının yanında, Kaliforniya rulo suşi de deneyebilirsiniz. Mönüde sadece Japon mutfağından 300 farklı lezzet bulmak mümkün. Pazar günleri kapalı. Servis saat 12.00’de başlayıp, 23.30’da bitiyor. Otoparkı var. Kişi başı 20-25 dolar arası yemek yiyebilirsiniz. Uğur Yücel ve Sertab Erener mekanın müdavimlerinden. Dekorasyonda siyah ve beyaz renkler hakim. Japon müziği çalınıyor. Yakın yerlere paket servisi var. Yazları farklı yerlerde de açılan Ninja Restoran’ın bu yaz durağı Laila’ydı. Tel: (212) 237 23 28.

CHINESE IN TOWN SUSHICO

Tek mekanda 3 ülke mutfağı

Nişantaşı’nda bir buçuk yıl önce açılan Chinese in Town’un, Kemerburgaz, Suadiye, Ataşehir ve Levent İş Kuleleri’nde şubeleri var. Sahipleri Selim Yalın ve Baran Dumanoğlu. Nişantaşı şubesine diğerlerinden farklı olarak Tayland mutfağı ilave edilmiş. Baş aşçıları Çinli Zho Sincan, Taylandlı Paya Yavaş ve Japon Sumit Jardan. Zencefil soslu çıtır tavuk, cawhez soslu tavuk ve pat Thai karides mekanın tavsiyeleri. Kişi başı fiyatlar 25-30 milyon lira arasında. Bahçesi bulunan mekan 120 kişilik. 12.00’de başlayan servis, cumartesi hariç 23.00’te bitiyor. Cumartesi günleri 23.30’a kadar sürüyor. Otopark sorunu yok. Cengiz Abazoğlu, Deniz Akkaya ve Emre Altuğ müdavimlerinden. Dekorasyonda siyah ve kırmızı renkler hakim. Gündüz Latin ve caz parçaları çalıyor. Akşamları daha hızlı parçalar tercih ediliyor. Tel: (212) 234 98 80

GREAT HONG KONG

Her gün açık büfe var

Taksim’den Gümüşsuyu’na doğru inerken sağda. 12 senelik bir geçmişe sahip. Hong Kong mutfağından örnekler bulabilirsiniz. Pekin ördeği ve acılı ekşili çorba tavsiye edilir. Deniz mahsülleri, karides, balık ve ıstakoz özel hazırlanmış soslarla servis ediliyor. Hafta içi hergün açık büfe var. Servis saat 12.00’de başlıyor. Saat 14.00-16.30 arası ara verildikten sonra, 23.30’a kadar akşam servisi var. Fiyatlar kişi başı ortalama 20-25 milyon lira arası değişiyor. Set mönülerin fiyatı daha pahalı. Bir kişilik set mönü 58-115 milyon arası değişirken, 10 kişilik set mönü 280-420 milyona kadar çıkabiliyor. Dekorasyonunda kırmızı renklerin ağırlklı olduğu mekan, iki katlı. Uzakdoğu müzikleri çalıyor. Otopark yok. Kredi kartı geçiyor. Tel: (212) 244 40 88

FUEGO MONGOLIAN GRİLL

Moğol yemeklerini deneyin

Fuego Mongolian Grill, Bodrum Gümbet’teki Fuga Otel içinde bulunuyor. Meksikalı şef Arturo Cristiane bir Uzakdoğu geleneği olan Moğol ızgarasında pişen spesiyalleri servis ediyor. Mönüde öncelikli olarak salata ve aperatifler, daha sonrasında Moğol ızgarası ve finalde ise özel hazırlanmış tatlılar yer alıyor. Tüm ürünler pişmemiş olarak soğutucu bölümlerde sergileniyor. Misafirler ellerine aldığı kaselere yemek, sebze, et ve sosları kendi zevklerine göre seçerek koyuyor. Geri kalan kısmını Fuga’nın profesyonel mutfak ekibi yapıyor. Onlar özel saçda (Moğol ızgarası) misafirlerin seçtiği malzemelerden hazırlanan yemeği pişiriyor. Tel: (252) 317 23 60

UDONYA

Japon meyhane mutfağı

Taksim’de 6 yıl önce açılan Udonya Japon Restoran’ı, adını 3 bin senede bir açan Hindistan’daki Udon çiçeğinin hikayesinden alıyor. Udon ayrıca, Japon erişteşi anlamına da geliyor. Udonya’nın ortaklarından biri Katsumi Makişhi. Udonya’da Japon ev yemeği ve Japon meyhane mutfağı ağırlıklı lezzetler sunuluyor. Baş aşçısı Japon Yasuo Uekusa. Kaliforniya rulo suşi, İstanbul rulo suşi, Japon mantısı (Gyoza) ve Udon çorbası tavsiye edilir. Japon mutfağından toplam 200 çeşit tadı bulabilirsiniz. Kişi başı fiyatlar 25-30 milyon lira civarında. Öğlen servisi 12.00-14.30, akşam servisi 18.30-22.30 arasında. Pazar günleri kapalı. Kredi kartı geçiyor, mekanın önünde park edebileceğiniz yerler bulunuyor. Yakın yerlere paket servisi var. Müdavimleri arasında Candan Erçetin ve Besim Tibuk bulunuyor. Ağırlıklı olarak Japon müzikleri tercih edilse de, ara sıra yabancı batı müzikleri de çalınıyor. Tel: (212) 256 93 18.

GREAT WALL

Amerikalıların gözdesi

Adana’nın İncirlik Beldesi’nde 15 yıldır hizmet veren Great Wall adlı Çin lokantası yalnızca Adanalılar’ın değil, Amerikan üssünde görev yapan ABD’lilerin de gözdesi. İşletmecisi Hüseyin Azboy. 10. Tanker Üs Komutanlığı nizamiyesi karşısındaki lokantanın en büyük özelliği uzun yıllardır aynı aşçı ile çalışıyor olması. 10 personelli işletmenin özel yemeği dana etinden yapılan Mongolian Beef. Çinli aşçının elinden çıkan Çin’e özgü yemeklere ABD’li askerler büyük ilgi gösteriyor. 200 metrekarelik lokantanın dekorasyonunda Çin motifleri öne çıkıyor. Garsonların üzerindeki gömlekler de Çin’in geleneksel kıyafetlerinden. Çin ezgileri ile kendinizi Çin’de bir gezintiye çıkmış gibi hissedebilirsiniz. Tel : (322) 332 92 89

CHINESE GARDEN

Yemeğiniz beş dakikada hazır

Konyaaltı Atatürk Kültür Parkı içerisinde. 1997 yılında açıldı. Dekoru bir Çin evine benzetilen restoran, işadamı Yaşar Sobutay’a ait. Hong Kong ve Pekin’den getirilen özel CD’ler çalıyor. Çin vazoları ve Buda heykelleri dikkat çekiyor. Kapalı bölümü 106 kişilik. Akdeniz manzaralı, 210 kişilik terası akşamları meşalelerle aydınlatılıyor. Terastaki Mosquıto Bar’da her türlü içkiyi bulabilirsiniz. Çinlilere özgü folklorik desenli kıyafetler giyen 12 servis elemanı hizmet veriyor. 14.30-23.00 arası açık. Mutfak Çinli aşçı Lum Mok Wıng ve Malezyalı yardımcısı Liu Jang Tao’ya emanet. Yemekler 2,5 ile 5 dakika arasında hazır oluyor. Müdavimleri arasında Dilek Sabancı, Yaşar Kemal ve Defne Samyeli var. En iddialı yemeği aromatik gevretilmiş ördek. Fiyatlar kişi başı ortalama 30 milyon lira civarında. Tel: (242) 248 78 35

Gurmelerden, Uzakdoğu kültürüyle İlgilenenlerden ve müdavimlerinden oluşan büyük jüri seçti

Servet Sönmez - Antalyalı gurme

Tayyar Zaimoğlu - Adanalı işletmeci, gurme

Hülya Ekşiğil - Yemek kültürü yazarı

Mustafa Oğuz - İşadamı, gurme

Ali Esad Göksel - Mimar, gurme

Arman Kırım - Yemek kültürü yazarı

Mehmet Yaşin - Seyahat yazarı

Oğul Türkkan - Ankaralı gurme

Günseli Kato - Uzakdoğu kültürüyle ilgilenen sanatçı

Ayumi Takano - Japon oyuncu