27 Kasım 2014
normal site için tıklayınız
Anasayfa | Son Dakika | Gündem | Yazarlar | Astroloji | Hava Durumu | Sinema | TV Rehberi
23.07.2004

Türkiye’nin manzarası en güzel 10 mekanı



Keyifli bir yemeğin ilk şartı yemeğin lezzeti ise ikinci şartı da güzel bir manzara. Yemyeşil bir vadiye, denize hele hele muhteşem İstanbul Boğazı’na bakarak yenilen bir yemeğin, yudumlanan içkinin tadı başka oluyor. Bu hafta büyük jürimize manzarası en güzel 10 restoranı sorduk.
Listeye İstanbul Boğazı manzarasına sahip restoranlar ağırlığını koydu. İstanbul dışındaki adreslerin büyük bölümü de yine İzmir, Antalya, Giresun, Fethiye gibi kıyı kentleri. Tek istisna ise Mezopotamya Ovası’na bakan Cerciş Murat Konağı ile Mardin’den geldi. Bu arada gördük ki listeye giren restoranların büyük çoğunluğu deniz mahsulleri ağırlıklı. Yani mazaraya en iyi balık gidiyor.

EN İYİ 10

1. Ulus 29 - İstanbul

2. Nu Pera - İstanbul

3. Les Ambassadeurs - İstanbul

4. Asansör - İzmir

5. Sunset - İstanbul

6. Vogue - İstanbul

7. Dönerkule - Antalya

8. Cerciş Murat Konağı - Mardin

9. Çerkez Restoran- Giresun

10. Beyaz Yunus - Muğla


ULUS 29

Tüm masalar Boğaz’a bakıyor


İstanbul’un en güzel Boğaz manzaralarından birine sahip olan Ulus 29, birinci ile ikinci köprü arasındaki Anadolu yakası sahiline bakıyor. Yarım daire şeklindeki mekanda tüm masalar Boğaz manzarasına hakim. Haftanın yedi günü öğlen 12.00-14.00, akşam 18.00-24.00 arası açık. İki farklı mönü mevcut. 29 Klasikleri arasında en popülerleri 29 Köfte, minik lahmacun ve yoğurtlu kebap. 29 Yenilikleri ise her üç ayda bir değişiyor. Bunlar arasında lağos balığı çeşitlemeleri, deniz alabalığı ve çıtır ördek çok tercih ediliyor. Şarap mönüsü çok zengin. Kişi başı içki dahil 70 milyona çıkılabiliyor. Metin Fadıllıoğlu’nun sahibi olduğu mekanın ünlü müdavimleri arasında Mesut Yılmaz, Deniz Baykal gibi politikacılar, Monic Bernardete, Çiğdem Simavi, İtalya Başkonsolosu Luciano Pezotti ve Rahmi Koç bulunuyor. Tel: (212) 358 29 29.

NU PERA

Haliç’e karşı günbatımı


Haliç’i en güzel görebileceğiniz mekanlardan biri. Tepebaşı’nda dört yazdır İstanbullulara hizmet veriyor. Her gün 19.00’dan hafta içi son müşteri gidene kadar, haftasonu ise 04.00’e kadar açık. Özellikle bar bölümü tüm manzaraya hakim. Masaların büyük çoğunluğu da yine Haliç’e bakıyor. Akdeniz mutfağı ağırlıklı Nu Pera’da en popüler yiyecekler Türk mutfağı malzemeleri ile hazırlanan ‘ufak yemekler’ ve Amerikan Hastanesi işbirliği ile hazırlanan, yemeğin tüm besin değerinin belirtildiği Lochal-local mönüsü. Mekanın sahibi Mehmet Gürs. Kişi başı minimum 50 milyon harcanıyor. Festival dönemi ünlü sanatçıların uğrak yeri. Tel: (212) 245 60 70

LES AMBASSADEURS

Deniz hizasında balık keyfi


Bebek Oteli’nin içinde deniz hizasında bulunan restoran, Boğaz’la birlikte Kanlıca, Kandilli ve Anadolu Hisarı sahillerini görüyor. Haftanın yedi günü 12.00-15.00 ve 18.00-24.00 arası açık. Öndeki sekiz masa tüm manzaraya hakim. Sadece arka bölümde bulunan dört-beş masa denizi görmüyor. Balık ağırlıklı bir mönüye sahip olan restoranda levrek Ambassadeur ve cilavlı karidesin mutlaka tadına bakılmalı. 24 yıldır hizmet veren mekanın sahibi Güngör Su. Kişi başı 50-100 milyon lira ödeniyor. Les Ambassadeurs’ün ünlü müdavimleri arasında Yiğit Şardan, Mustafa Süzer, Erol Sabancı gibi işadamları bulunuyor. Tel: (212) 358 15 65

ASANSÖR

Körfezi buradan seyredin


1907 yılında Nesim Levi’nin yaptırdığı Asansör, bir Osmanlı eseri. Terasında İzmir’i Urla’dan Karşıyaka’ya kadar panoramik biçimde izlemek mümkün. İzmir’i çok seven Dario Moreno ile aynı adı taşıyan sokakta bulunan mekan İzmir Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza Turizm Otelcilik tarafından işletiliyor. Asansör’de 150 kişilik Ceneviz Bar, 50 kişilik kafe ve dünya mutfağına sahip 125 kişilik restoran haftanın yedi günü 10.00 ile 01.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Asansör’den ister gece ister gündüz karşılaştığınız manzara sayesinde İzmir’e aşık olmanız mümkün. Tel: (232) 261 26 26.

SUNSET GRİLL & BAR

Adını manzarasından aldı


İstanbul’da gün batımının en güzel seyredilebildiği restoranlardan biri. Birinci ve ikinci köprü arasındaki sahil şeridi görülebiliyor. Ön masalar manzaraya daha çok hakim ama arka masalarda da otursanız Boğaz’ı seyredebiliyorsunuz. Pazar hariç öğlenleri 14.00 ile 15.00 arası hizmet veren restoran haftanın yedi günü 18.00’den itibaren müşterilerini kabul ediyor. Yemek servisi 19.00’da başlayıp 24.00’te sona erse de bar son müşteri gidene kadar açık. 10 yıldır hizmet veren Sunset’in sahibi Barış Tansever. Dünya mutfaklarında, özellikle California mutfağında iddialılar. Bir suşi mönüsü de bulunuyor. Kişi başı içki hariç 55, içki dahil 80 milyon hesap ödemek gerekiyor. Ünlü müdavimleri arasında özellikle işadamları var. Tel: 212 287 03 57

VOGUE

Manzarayı aynadan seyredin


Akaretler’de, üç farklı manzaraya sahip Vogue’un girişte sol tarafta bulunan bar terası Boğaz Köprüsü ile Kız Kulesi’ni görüyor. Ön teras Boğaz Köprüsü’nden Adalar’a kadar geniş bir manzaraya sahip. Sağ taraf ise Tarihi Yarımada’ya bakıyor. Manzara özel açılı aynalarla iç mekana da taşınmış. Böylece nerede oturursanız oturun manzarasız kalmıyorsunuz. İstanbul Doors Restaurant Group’a ait Vogue öğlen 12.00’den gece 02.00’ye kadar açık. Dünya mutfaklarından 70 farklı yemek tadabileceğiniz restoranda en popüler yemek suşi. 1997’den beri hizmet veriyor. İçki hariç 50-60 milyon liraya çıkabilirsiniz. Oldukça zengin bir şarap mönüsü var. Müdavimleri arasında Serdar Bilgili, Paul McMillan gibi isimler bulunuyor. Tel: (212) 227 44 04

DÖNERKULE

Antalya Körfezi ayaklar altında


Kemer Karayolu üzerindeki Tünektepe’de bulunan Dönerkule Restaurant, körfezin tamamına hakim manzarası ve adını aldığı döner kulesiyle gözde bir mekan. Şehir merkezine 15 km uzakta. Dönerkule’de iki ayrı restoran, motel ve yüzme havuzu bulunuyor. Mekana adını veren kapalı, deniz mahsulü ağırlıklı döner restoran 110 kişilik. Mekanın ahşap zemini 50 dakikada 360 derecelik bir tur atıyor. İki kişi içki ile birlikte ortalama 80-100 milyon liraya masadan kalkabiliyor. Antalya’yı ayaklar altına alan bir manzaraya sahip. Kent merkezine göre 7- 8 derece daha serin olan Dönerkule’de havuz keyfi ve yemekten sonra, dileyenler 120 kişilik motelde oda kahvaltı dahil iki kişi 70 milyon liraya kalabiliyor. Ünlü balet Tan Sağtürk, mekanın ünlü müşterileri arasında yer alıyor. Tel: (242) 345 79 98

CERCİŞ MURAT KONAĞI

Mezopotamya manzaralı


Mardin’de 2001 yılında hizmete giren Cerciş Murat Konağı, sadece Güneydoğu’da değil, Türkiye’nin her yerinde bilinen ve aranan geleneksel mutfaklardan biri oldu. Mekanın Mezopotamya Ovası’na hakim dört ayrı avlusu var. 1888’den kalma taş işlemeleriyle süslü avlulardan Suriye toprakları görülebiliyor. Mardin’e giden turistler Cerciş’te akşam yemeği yediğinde Mezopotamya Ovası’nın İstanbul boğazına benzediğini söylüyor. İşletmecisi Ebru Baybara Demir, yemek için kullanılan bütün malzemeleri Mardinli kadınlara ürettiriyor. Yöresel yemeklerin sunulduğu konağın en popüler içeceği zencefilli limonata. Tel: (482) 213 68 41

ÇERKEZ RESTORAN

Kayanın üzerine kurulu


Giresun Adası manzaralı Çerkez Restoran, Trabzon karayolunun Gedikkaya mevkiinde, Giresun şehir merkezine 2,5 kilometre mesafede bulunuyor. 1986 yılında Avni ve Ali Yolasığmaz kardeşler tarafından kurulan restoran, özellikle iskorpit balığını yöreye tanıtmasıyla biliniyor. Mevsim balıkları ve yöresel yemekler yenebilir. Mekan kayalıklar üzerine inşa edilmiş, 150 kişilik yazlık bölümü, 25 kişilik bir de iskelesi var. Balık, yöresel yemekler ve içki dahil kişi başı ortalama 25 milyon liraya yemek yemek mümkün. Ziyaretçileri arasında Rahmi Koç, Kenan Işık, Adnan Şenses, Cüneyt Arkın gibi ünlüler var. Tel: (454) 216 31 39

BEYAZ YUNUS

Akdeniz’in en iyi balık restoranı


Ölüdeniz’in Belceğiz Plajı sonundaki Kıdrak yolunda, kayaların üzerinde çiçekler ve ağaçlarla çevrili Beyaz Yunus Restaurant günbatımını izleyebileceğiniz en güzel mekanlardan biri. Deniz ürünleri konusunda da iddialı olan mekanı BBC Televizyonu geçtiğimiz aylarda yayınlanan seyahat programında Akdeniz’in en iyi balık lokantası olarak tanımladı. Beyaz Yunus’ta tam 18 yıldır hiç personel değişmezken, sahibi Mehmet Günel gerek mezeleri, gerek balık çeşitlerini kendi elleriyle hazırlıyor. Daha çok yabancı müşteri ağırlıklı çalışan restoran ızgara ahtapotu, ahtapotlu pilavı, fırında sübyeleriyle meşhur. Fethiye’ye 12, Göcek’e 40 ve Dalaman Havaalanı’na 60 km uzakta. Ziyaret edenler arasında Armant Assante, Isabella Rossalini, Geraldine Chaplin, Vannesa Williams bulunuyor. Tel: (252) 617 00 68

GEZGİN, GAZETECİ VE GURMELERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ

Oktay Ekşi - Hürriyet başyazarı

Mehmet Yaşin - Gezgin, gurme

Güngör Uras - Köşe yazarı, gurme

Mustafa Oğuz - İşadamı, gurme

Ahmet Örs - Gurme, yazar

Engin Akın - Yemek kitabı yazarı

Şerif Yenen - Turist Rehberleri Birliği Başkanı

Özcan Yüksek - Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni

Yaşar Aksoy - İzmirli gazeteci, yazar

Servet Sönmez - Antalyalı gurme