21 Aralık 2014
normal site için tıklayınız
Anasayfa | Son Dakika | Gündem | Yazarlar | Astroloji | Hava Durumu | Sinema | TV Rehberi
19.12.2003

En iyi 10 ev yemeği lokantası



Yiyecek-içecek sektörü geliştikçe, dışarıda yemek yeme alışkanlığı arttıkça, evde geçirilen zaman azaldıkça ev yemeklerine, ‘‘annemin köftesine’’ olan hasretimiz de artıyor. Çareyi evde yemek yapmakta değil, ev yemeği yapan lokanta aramakta buluyoruz.
Bu lokantaların önemli bir özelliği, yemeklerin tencerelerde, az miktarda yapılması, mekanların genellikle küçük (bazen dört ya da beş masalı) olması. Füzyon, dünya, Uzakdoğu ya da Tex-Mex mutfağı değil, adı üstünde ev mutfağına özgü Türk yemeklerinin sunulması. Ayrıca hemen her kentte, yöresel mutfağa özgü yemeklerin yapıldığı küçük lokantalar var. Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye'nin en iyi ev yemeği sunan 10 lokantasını sorduk. İşte cevapları.

TARİHİ SUBAŞI LOKANTASI

Kapalıçarşı esnafının uğrak yeri

Ev yemekleri denilince İstanbul'da akla gelen ilk mekanlardan biri Subaşı Lokantası. Patlıcan musakka, karnıyarık, yaprak sarma, tas kebabı, kuzu haşlama, iç pilavlı tavuk, İzmir köfte lokantanın önemli lezzetleri arasında. Her gün farklı bir çorba pişiyor. Mercimek, işkembe, paça, yayla ve sebze çorbası gibi. Subaşı Lokantası'nda bir kişi 10 milyon liraya karnını doyurabiliyor. Patlıcan musakka 4.5 milyon, et yemekleri 5 milyon, sebze yemekleri ise 3 milyon lira. Lokantanın tatlı mönüsü de zengin. Fırın sütlaç, tel kadayıfı, şekerpare, kemalpaşa ve kabak tatlısını her gün bulmak mümkün. Üryani erik kompostosu tadılmaya değer. Lokantanın sahibi Kemal Veysel Görür. Esnafın ilgi gösterdiği lokantaya farklı ev yemeklerini tatmak için uğrayanlar var. Rezervasyon gerekmiyor. Müzik çalınmıyor. Adres: Kılıççılar Kapısı Nuruosmaniye Caddesi No: 48 Nuruosmaniye, İstanbul.

Tel: 212-522 47 62.

İNCİLİPINAR ANTEP SOFRASI

Antep'e gelen buraya uğruyor

İncilipınar, altı yıllık bir lokanta. Sahibi Haydar Kaya. Yemeklerin hepsi Antep'e özgü tatlar. Yoğurtlu yuvarlama, ekşili ufak köfte, içli köfte, simit kebabı ve fıstıklı köy katmeri tadılmaya değer. Yemeklerin yanında tasta sunulan yayık ayranı da müşterilerden ilgi görüyor. İncilipınar, Antep'e yolu düşen birçok kişinin uğradığı bir mekan. Köy odası şeklinde düzenlenmiş mekanın müdavimleri arasında Belediye Başkanı Celal Doğan da bulunuyor. Kentteki işadamları ve bürokratların sık sık uğradığı bir mekan İncilipınar. Lokanta sabah 08.00'den gece 23.00'e kadar müşterilerine servis yapıyor. Oldukça geniş bir lokanta. Yazın bahçeyi de hizmete sokuyorlar. Bir kişi 8-12 milyon liraya karnını doyurabiliyor. Yuvarlama, ekşili köfte 4 milyon, ızgara çeşitleri 6 milyon lira. Ayran ise 1 milyon lira. Katmer 3.5 milyon lira. Taş fırında yapılan Antep usulü lahmacun lokantanın özel lezzetlerinden. Adres: 100. Yıl Kültür Parkı İçi. Ulu Cami Bitişiği Gaziantep. Tel: 0342-234 26 57.

CEMAL'İN YERİ

Otuz yıldır Mirkelam Han'da

Cemal Özmısırlıoğlu'nun Hisarönü'ndeki Mirkelam Han'da hizmet veren esnaf lokantası Cemal'in Yeri, ev ve tepsi yemekleriyle ünlü. Pazar günü hariç 11.00 ile 14.00 arasında hizmet veren lokantada beş kişi görev yapıyor. Aşçıbaşılığını İbrahim Akpınar'ın yaptığı Cemal'in Yeri'nde elbasan tava, kuzu haşlama, ciğer sarma, hünkarbeğendi, tepsi köfte, sebze yemekleri, kuru fasulye, pilav ve ıspanak en fazla tercih edilen yemekler. Cemal'in Yeri'nde yemeklerde kullanılan malzemeler özenle seçiliyor. Sebze yemekleri 2, et yemekleri ise 3-4 milyon lira arasında müşterilere sunuluyor. Kazandibi ve keşkül tadılmaya değer. 100 kişilik bu lokantanın müdavimleri arasında banka çalışanları ve esnaf önde geliyor. Kredi kartı ve ticket'la yemek yenebiliyor. Adres: 914 Sokak No: 12 Zemin 10 Mirkelam Han Çankaya - İzmir. Tel: 0232-484 99 17.

GİZEM LOKANTASI

Döner için rezervasyon şart

Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Küçükkuyu Beldesi'nde Emin ve Leyla Ozan çiftinin işlettiği Gizem Lokantası, bölgenin önemli lezzet duraklarından biri. 25 metrekarelik bir mekanda müşterilerini ağırlayan lokantanın işkembe çorbası, yazın her gün, kışın ise sadece cuma günleri yapılan yaprak döneri meşhur. 35 yaşındaki Emin Usta'nın spesiyali ise zeytinyağlı kuru fasulye. Gizem 4 masalı, 16 kişilik kapasiteye sahip küçük bir lokanta. Lezzetli döneri yiyebilmek için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Gizem Lokantası'nda çorba, pilav ve kuru fasulyenin bir porsiyonu 1 milyon 250 bin lira. Etli yemekler 2.5 milyon, ızgara köfte, tavuk şiş 2.5 milyon, döner 4 milyon, tatlılar ise 1 milyon liraya satılıyor. Adres: Sahil Mahallesi Süleyman Sakallı Caddesi No: 61 Küçükkuyu Çanakkale. Tel: 0286-752 24 43.

ANNEMİN MUTFAĞI

Öğle zamanı tıklım tıklım

Adana'nın dikkat çeken lezzet duraklarından biri. Damak tadında sebzeye ağırlık verenlerin uğrak yeri Annemin Mutfağı. Samia Yasavur'un işlettiği Annemin Mutfağı'nın spesiyalleri arasında sedir tava, soslu brokoli ve dağar kebabı gibi özel yemekler dikkat çekiyor. Mönüsünde sebze çorba, analı kızlı, ıspanak kavurma, acebek, kış türlüsü, püreli köfte, çoban kavurma, mantı, içli köfte gibi yemekleri bulunduran Annemin Mutfağı, tatlı olarak sedir lokumu, kemalpaşa tatlısı, ayva tatlısı ve fırın sütlaç gibi leziz, hafif tatlıları da sunuyor. Sebze yemekleri 2-3 milyon lira arasında değişirken et yemekleri 4 milyon, tatlılar ise 2 milyon lira. Ev ve işyerlerine servis yapan lokanta elektronik posta yoluyla eleştiri ve dilekleri kabul ediyor. Adres: Kurtuluş Mah. Ramazanoğlu Cad. Şükran Sümer Apt. Zemin Kat No: 14/A Seyhan Adana. Telefon: 0322-458 90 03 e-mail: annemsedir@mynet.com

ÜÇÜNCÜ MEVKİ

Adının duyulmasını istemeyen lokanta

Beyoğlu'nda lezzetli ev yemeği yenilen mekanlardan biri Üçüncü Mevki. Sulu köfteden Meksika usulü patatese kadar farklı ve zengin bir mönüsü var. Mutfak dükkanın alt katında. Müşteriler siparişlerini küçük not kağıtlarına yazıp mutfağa gönderiyor. Kendine özgü bir lokanta burası. Fiyatları oldukça makul. Çarbalar 1 milyon 250 bin. Yemeklerin porsiyon fiyatı da 1.5 milyon ile 2.5 milyon lira arasında değişiyor. Müdavimleri belli. Lokantanın sahibi, jürinin kendilerini ilk ona layık görmesinden memnun ancak hiçbir şekilde basında yer almak istemediğini söylüyor: ‘‘Buranın kendine özgü bir müşteri profili var. Bir haber yayımlanınca farklı müşteriler geliyor. Beklentilerine cevap veremiyoruz. Hem onlar memnun olmuyor hem de biz zor duruma düşüyoruz.’’

LALEZAR

Her gün 5 çeşit çorba

Dedesi Ramazan Çakan'dan aşçılık mesleğini öğrenen Hüseyin Batur, 1976'dan bu yana Bursa'da lokanta işletiyor. Her gün çıkan 5 çeşit çorbanın yanı sıra çeşitli sebze ve et yemeklerini müşterilerine sunan Lalezar, ayrıca haftanın her günü bir spesiyal yemek tattırıyor. Kuzu tandır, talaş kebabı, mantar sote, hünkarbeğendi, dana rosto, elbasan tava ve pastırmalı kuru fasulye Lalezar'ın yemekleri arasında. Kabak tatlısı, sütlaç ve sütlü kadayıfın yanı sıra, kaymaklı ayva tatlısı Lalezar müdavimlerinin beğenerek yediği tatlılardan. Lalezar helva da tadılmaya değer. Sabah 06.00’da başlayan servis gece 22.00'ye kadar sürüyor. 80 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği bir mekan. Çorbalar 1.5 ile 2 milyon, sebze yemekleri 2.5 milyon lira. Et yemeklerinin fiyatı 4-5 milyon lira arasında değişiyor. Doktorlar, avukatlar, Bursa'nın esnafı Lalezar'ın müşterileri arasında. Adres: Ünlü Cadde No: 14/C Bursa. Tel: 0224-221 84 24.

PORTAKAL EV YEMEKLERİ

Portakal renginde küçük lokanta

Dükkanın bulunduğu sokakta iri bir portakal maketi asılı. Adını bu portakaldan alıyor. İşletmecisi Ahmet ve Pınar Memiş. Yemeklerin küçük tencerelerde pişirildiği şirin lokantanın iç dekoru adına uyuyor: Perdeler, masa örtüleri ve sedirler portakal renginde. Pazar hariç haftanın altı günü 11.00-20.30 arası açık. Sekiz masalı, 25 kişilik kapasiteye sahip. Beş çeşit sulu yemek, çorbalar ve salatalar Portakal'ın mönüsünü oluşturuyor. Bu arada farklı tatlı çeşitleriyle birlikte börek, kek ve kurabiyeler de servis ediliyor. Çorbalar 1 milyon 250 bin lira. Sulu yemekler ise çeşidine göre 2 milyon ile 2.5 milyon lira arasında değişiyor. Tatlılar ve salatalar ise 1 milyon ile 1 milyon 500 bin lira arası. Beykoz kebabı, bostan kebabı, ekşili Siirt usulü dolma ve mantısı tadılmaya değer. Adres: Fevzipaşa Cad. Zülali Çeşme Sok. No: 2 Fatih. Tel: 0212-532 63 90.

KAZAN OCAĞI YÖRESEL EV YEMEKLERİ

Safranbolu mutfağı burada

Eski Çarşı mevkiindeki Kazan Ocağı adlı lokanta, Safranbolu'ya has yemekler yapıyor. Bir aile işletmesi olan lokanta, Safranbolu mutfağının lezzetini bilen turistlerin uğrak yeri. İşletmenin sahibi üç çocuk annesi Nebire Ağartan, arkadaşlarının teşvikiyle lokanta açtığını söylüyor. Safranbolu'yu görmeye gelen turistler yöreye has malzemelerle yapılan höşmerim, etli yaprak dolması, cevizli yayım ve ev baklavasına yoğun ilgi gösteriyor. Eski bir kunduracı dükkanının yerine açılan Kazan Ocağı'nda aynı anda 30 kişiye servis yapılabiliyor. Safranbolu mantısı, peruhi, su böreği, cevizli yayım, cevizli çörek, para makarna, etli yaprak dolması, ev baklavası ve höşmerim bulunuyor. Yemeklerin fiyatları ucuz. Adres: Çeşme Mah. Kasaplar Sok. No: 7 Safranbolu-Karabük. Tel: 0370-712 59 60.

MANTAR EV YEMEKLERİ

Zeytinyağını Ayvalık'tan getiriyor

Ankara'nın ev yemekleriyle ünlü bir lokantası. Sekiz yıllık işletmenin sahibi Umut Saltık, gıda sektöründe yatırımları olan genç bir işletmeci. Spesiyaller arasında mantar çorbası, hünkarbeğendi, elbasan tava, yaprak sarma ve dolma çeşitleri bulunuyor. Her hafta farklı bir yöreye ait yemekler pişiriliyor. Lokantanın sabit bir mönüsü yok. Her gün 35 çeşit farklı yemek pişiyor. Zeytinyağlı çeşitleri de Mantar Ev Yemekleri'nin mutfağında önemli bir yere sahip. Kullanılan zeytinyağı Ayvalık'tan geliyor. İşadamları, siyasetçiler, öğretim üyeleri, başkentte yaşayan yabancılar lokantanın müşterileri arasında. Mantar'da bir kişi 10 milyon liraya doyabiliyor. Hünkarbeğendi 6.5, mantar çorbası 2.5, elbasan tava 6, sarmalar ve dolmalar 4 milyon lira. Kayseri'ye özgü gül baklavası da spesiyaller arasında. Adres: 4. Cadde. 4-A Yıldız-Ankara. Tel: 0312-440 09 78- 442 11 14.