25 Ekim 2014
normal site için tıklayınız
Anasayfa | Son Dakika | Gündem | Yazarlar | Astroloji | Hava Durumu | Sinema | TV Rehberi
21.11.2003

Bursa'daki meşhur İskender İstanbul'a geldi

Emre ERDOĞAN

Bursa'nın meşhur döner kebabını icat eden İskender Usta'nın adı tescilli İskender kebabı, İstanbul Kadıköy'e geldi. İskelede açılan Kebapçı İskender, Bursa'da 7 mekanı bulunan köklü lokantanın Bursa dışındaki ilk şubesi.
Türk mutfağına, en popüler tatlarından biri olan İskender kebabını (döner kebap) kazandıran İskenderoğlu ailesinin, Bursa'dan sonra ilk kez başka bir kentte, İstanbul Kadıköy'de şubesi açıldı. İskender Usta'nın 140 yıl önce icat ettiği döner ve döneri yoğurt ve pideyle sunduğu kebap, Türkiye'de o kadar tutuldu ki, birçok kebapçıya yayıldı. Ancak ‘‘İskender Kebap’’ adını tescil ettiren İskenderoğlu ailesi, bu ismi kendi tekelinde tutuyor. Diğer benzer kebaplara Bursa kebabı, döner kebap gibi başka adlar veriliyor.

İşte yıllardır Bursa'ya yolu düşenin gidip yediği, gitmeyenin methini duyduğu Kebapçı İskender, şimdi İstanbul Kadıköy'de 150 kişilik salonu ile ilk Bursa dışı şubesini açtı. Bursa'da 2 genel merkez ve 5 şubesi bulunan Kebapçı İskender'de bugün, İskenderoğlu alesinden üçüncü ve dördüncü kuşak yönetimde yeralıyor. İskender İskenderoğlu'nun yaptığı kebabın sırrı, kullanılan etlerde, tereyağında, yoğurt ve pidede yatıyor. Uludağ'ın kekik ve otlarıyla beslenen koyunların etiyle yapılan İskender kebaplarda, aynı koyunların sütünden yapılan tereyağı kullanılıyor.

Kebapçı İskender'in mönüsünde sadece kebap, meşrubat ve Bursa'nın meşhur Kemalpaşa tatlısı satılıyor. Bir porsiyon İskender kebap 10 milyon 500 bin, bir buçuk İskender kebap ise 15 milyon 750 bin TL.

Kebapçı İskender, Kadıköy'de Beşiktaş Vapur iskelesi karşısında bulunan PTT'nin yanında yer alıyor. Tel: 0216-336 07 77.

İstanbul'da yeni ádet Şükran Günü yemeği

İstanbul'da yaşayan Amerikalıların sayısı hayli yükselmiş olacak ki, beş yıldızlı oteller artık Thanksgiving (Şükran Günü) yemeği programları düzenlemeye başladı. Şükran Günü, Kuzey Amerika'ya yerleşen ilk kolonicilerin 1621'de ilk bereketli mahsulü alması üzerine düzenlediği, sonradan geleneksel olan hasat bayramı. 1863'te ABD Başkanı Abraham Lincoln, bu bayramı ulusal hale getirmiş. Her yıl kasım ayının 4. perşembesi Şükran Günü olarak kutlanıyor. Bu kutlama sırasında Amerikalılar mutlaka hindi yiyorlar. Bu yıl Şükran Günü 27 Kasım'a denk geliyor. O gün, The Marmara Oteli ile Ritz-Carlton Oteli özel yemek programı düzenledi.

The Marmara İstanbul Oteli'nin Panorama Restaurant'da düzenlediği Thanksgiving yemeğinin kişi başı ücreti 75 milyon lira (içki hariç). Özel olarak hazırlanan mönüde , kuşkonmazlı hindi dilimleri ana yemek. Tel: 212-251 46 96.

Ritz-Carlton Oteli'nde ise Şükran Günü yemeği Çintemani Restaurant'da düzenleniyor. Yemek, içkiler hariç kişi başına 58 milyon lira. Mönüde Türk yemeklerinin yanında geleneksel hindi de bulunuyor. Tel: 0212-334 44 44.